La Restaurant Shanghai și la punctele noastre Shanghai Express, încă de la înființarea noastră (din 1998) am refuzat să adăugăm glutamat de monosodiu în preparatele noastre. Gustul delicios al mâncării provine doar din surse sănătoase: legume și carne atent alese, proaspete, precum și condimente naturale.

Pentru că dorim să vă bucurați de o hrană gustoasă, ușoară și naturală. 🙂

Dar ce este glutamatul de sodiu?

Glutamatul de sodiu (E621 sau glutamatul monosodic – GMS sau MSG) este un potențiator de gust adăugat de obicei în conservele de legume, supe instant și carne procesată.

El poate fi însă găsit în orice aliment procesat industrial, de la produse lactate, băuturi răcoritoare, bomboane, gumă de mestecat, la băuturi energizante.

Aditivul a căpătat notorietate în 1968, când dr. Ho Man Kwok a trimis o scrisoare revistei New England Journal of Medicine în care își exprima ideile cu privire la posibilele cauze ale sindromului cu care se confrunta el însuși de fiecare dată când mânca la restaurantele chinezești din SUA.

Mai exact, el descria o senzație de amorțeală care începea din ceafă și se răspândea apoi în brațe și spate, precum și o stare generală de slăbiciune și palpitații. Aceste simptome au fost denumite „sindromul restaurantului chinezesc”.

Simptomele includ uneori dureri de cap, constricție musculară, amorțeli, stare generală de slăbiciune și înroșirea feței. De asemenea, poate declanșa crize de astm la persoanele care suferă de această afecțiune.

În plus, din cauză că provoacă și o poftă sporită de mâncare, tot monoglutamatul este găsit vinovat și de îngrășare, ca urmare a unui consum excesiv de calorii.

S-a dovedit științific: glutamatul creează dependență! Din cauza lui, nu mai reușim să nă bucurăm de gustul natural al legumelor sau al cărnii, de exemplu.

Desigur, și în cazul glutamatului cantitatea este un factor important, cantitățile mici nefiind foarte dăunătoare.

Atenție așadar la etichetele produselor alimentare. Glutamatul poate să figureze și sub alte denumiri, cum ar fi: proteină vegetală hidrolizată, cazeinat de sodiu, extract din drojdie, extract de malţ, concentrat de carne sau concentrat proteic.

 

Lasă un răspuns